Prevenția

Prevenția vizează diabetul zaharat, complicațiile diabetului zaharat, obezitatea, alte boli de nutriție, dar prevenția nu înseamnă doar sănătatea individului, ci și a aerului, apei, solului, vegetației,  a alimentului, dar și ordinea și ritmurile firești ale societății.

Studiile au demonstrat că metodele de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 pot întârzia sau chiar preveni apariția bolii printr-o scădere în greutate de 5-7%, activitate fizică minim 30 minute pe zi și o alimentație sănătoasă.

Bolile cronice netransmisibile (printre care diabetul zaharat, obezitatea, sindromul metabolic) au la bază două mecanisme:

Excesul de alcool, tutun, alimente

Lipsa educației / informării și a mișcării

Factori care cresc riscul de obezitate si boli cronice sunt:

Sedentarismul

Alimentația hipercalorică

Dulciurile concentrate

Alimentele îmbogățite cu aditivi, intens procesate și prezentate în ambalaje atractive

Cauzele principale ale bolilor cronice netransmisibile:

Globalizarea, Urbanizarea, Îmbătrânirea populației

Factori modificabili: alimentația nesănătoasă, sedentarismul, fumatul

Factori nemodificabili: vârsta, moștenirea genetica

S-a demonstrat că intervenția asupra factorilor de risc modificabili pot preveni sau întârzia apariția diabetului. Stilul de viață sănătos ar trebui să se concentreze asupra creșterii activității fizice şi a alimentației sănătoase. Un prediabet poate fi controlat prin această simplă intervenție. Este important de știut că, în momentul debutului clinic al diabetului (hiperglicemia), peste jumătate din celulele secretoare de insulină sunt distruse ireversibil. De aici, două strategii: (1) pentru cei diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 – control metabolic cât mai bun pentru a menține numărul și funcționalitatea celulelor restante și (2) intervenția pentru prevenția apariției bolii a celor cu risc crescut.